Quan va començar el món...

Mites i Llegendes del Pirineu

De tant obstinar-se a escalar el cel, els Pirineus van acabar apartant-se de l’enrenou dels segles. Encara resten orgullosos del seu passat i amb una rica tradició oral.

 

Tot i que d’oest a est, cada vall reivindica la seva diferència, la viatgera o el viatger tafaner dels antics contes pot llegir-hi sense dificultat una veritable unitat cultural.

 

D’aquest tronc comú d’oralitat pirinenca van néixer tres grans branques :

  • Els mites fundadors, que per explicar els orígens, acostumen donar preferència a relats on els pobles pirinencs deixen de ser «salvatges», com en l’imprescindible Joan de l’Ós.
  • Els contes etiològics, que tenen com a objectiu donar sentit a les particularitats locals. Són una explicació imaginada d’un fenomen del qual no es coneix l’origen. La cristianització de les antigues llegendes n’és sovint el resultat i poques fonts, roques, coves o muntanyes del Pirineu se n’han pogut escapar.
  • Els contes de l’oposició, on els dèbils, els febles, els eternament rebutjats pel destí, sovint els pagesos de les muntanyes, inventen un altre món on es converteixen amb els vencedors i els protagonistes. Els fills de ningú, burlen el Diable, es riuen dels ogres i reben l’amor de reis i princeses.

 

Finalment, com les fulles al vent, brollen aquí i allà els contes de fades, esperits, ombres de la nit i personatges misteriosos. En aquests relats, no es creu, es tem.

 

Escolta, aquí hi han els Pirineus…

Un projecte de la xarxa PATRIM: xarxa transfronterera de museus, ecomuseus i centres d’interpretació del patrimoni dels Pirineus, en el marc del projecte PATRIM +.

 

El projecte ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

Comissària de l’exposició i coordinació : Pauline Chaboussou

Assessor científic : Olivier de Robert

Recerques : Lucas Berdu, Isabelle Bernard, Pauline Chaboussou, Paloma González Marcén, Ametz Gurrutxaga, Mª Nieves Juste Arruga, Pilar Lisa, Jorge Martínez Moreno, Clara Masriera Esquerra, Iban Maíz, Sébastien Marzin, Rafael Mora Torcal, Jorge Mur Laencuentra, Laura Pinto Font, Olivier de Robert, Josefina Roma Riu, Ignasi Ros Fontana, Nathalie Rouquerol, Susana Vega Bolivar

Traduccions : Pauline Chaboussou, Celyne Rey, Àssua Bellera Abella, Bitez

Contacontes : Olivier de Robert, Meritxell Bellera, Amaia Ruiz de Galarreta

Impressió : Druck

Disseny : Très Bien