A la Foz d’Escalete vivia una solitària i estranya anciana. Es deia que era gegant, tant que tots els veïns la temien. Van sorgir tota mena de rumors sobre ella. Es deia que era una bruixa i que era amiga dels éssers foscos i malignes que rondaven els boscos propers. En realitat, mai havia fet mal a ningú i, a més, estimava la natura i els animals. Era filadora i solia mullar el lli a les netes i fresques aigües del riu Gállego.
Tot i això, la gent la repudiava. Un dia, cansada d’aquest rebuig, va decidir refugiar-se a la naturalesa, on se sentia lliure i segura. Del no res, va fer aparèixer dos immenses roques per refugiar-se. Les va aixecar i les va clavar al costat del riu Gállego, i així va crear els espectaculars Mallos de Riglos. Diu la llegenda que des de llavors s’amaga allà, lluny de les mirades i els judicis de les persones.
Seria en realitat una veritable bruixa? Pot ser, però en tot cas seria una bruixa bona ja que ningú va poder demostrar que fes res dolent. Simplement es va dedicar a filar i sigui com sigui, ens va deixar un espectacular i màgic paisatge.
I què va ser de l’anciana? Mai més es va saber res d’ella, encara que algunes persones asseguren haver-la vist. Diuen que només apareix amb l’arribada del solstici d’estiu, la nit de Sant Joan, la més llarga de l’any. Al caure la mitjanit se la pot veure asseguda al mall Pisón, el mall més gran. Els que l’han vist expliquen que de vegades pentina amb cura els seus llargs cabells blancs i mulla la seva pinta en les aigües del riu. Altres asseguren que l’han vist amb un peu recolzat a Penya Rueba de Murillo i un altre a Riglos, remullant al riu el lli i filant com feia abans.
El “Reino de los Mallos”, en pleno Prepirineo aragonés, es un enclave cuyo nombre surge entre la historia y la leyenda en época medieval. Se dice que el rey Pedro I dejó este territorio en herencia a su esposa Doña Berta, ya que este era el único paisaje que podía compararse con su belleza.
Este bonito y agreste paisaje, salpicado por impresionantes formaciones rocosas llamadas “mallos”, dan lugar a historias y leyendas que lo convierten en un lugar mágico. De entre todas ellas una de las más conocidas es aquella que acabamos de leer o escuchar sobre la historia de la Giganta de Riglos.
Hasta el joven Santiago Ramón y Cajal, todo un Premio Nobel de Medicina y Fisiología, quedó impresionado ante la belleza de este paisaje en sus viajes hacia el Pirineo.
Este gran científico vivió parte de su infancia y juventud en Ayerbe, localidad próxima a los impresionantes mallos. Por tanto, no es extraño encontrar en su autobiografía Recuerdos de mi vida (Ramón y Cajal, 1901) citas sobre ello y su pasión por la naturaleza. En ella podemos leer su descripción del paisaje a orillas del Gállego, como “no se cansaba de admirar los mil detalles pintorescos del camino” y su impresión al ver por primera vez los mallos:” entre otros accidentes del panorama, quedaron profundamente grabados en mi retina: los gigantes mallos de Riglos, semejantes a columnatas de un palacio de titanes”.
¿Quieres saber más acerca de la interesante vida de Santiago Ramón y Cajal y además conocer el maravilloso enclave donde vivió? Te invitamos a que visites el Centro de Interpretación Ramón y Cajal en Ayerbe. Conocerás la interesante vida y grandes logros científicos de este investigador considerado como padre de la neurociencia moderna a la vez que descubres un paraje excepcional.